Δελτίο τύπου για την συνάντηση συντονισμού και κοινής δράσης των Συλλόγων εκπαιδευτικών Π.Ε. Αττικής
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Γενάρη 2014, ύστερα από κάλεσμα του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά», σύσκεψη για το συντονισμό και την κοινή δράση πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών συλλόγων του λεκανοπεδίου με ζήτημα αιχμής τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους συλλόγους Π.Ε :
Αθηνά, Αριστοτέλης, Α’ Αθηνών, Κ. Σωτηρίου, Παρθενώνας, Περικλής, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Κορυδαλλού-Αγ. Βαρβάρας, Νίκαιας, Νέας Σμύρνης, Πειραιά «η Πρόοδος», Χαϊδαρίου
Στην ευρεία συζήτηση που διεξήχθη στη σύσκεψη, αναδείχτηκαν από συλλόγους και παρευρισκόμενους:
- Η συνέχιση και η ένταση της επίθεσης που εκδηλώνεται απέναντι σε ολόκληρη κοινωνία από την συγκυβέρνηση της μνημονιακής βαρβαρότητας σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ, τα ΔΝΤ και το κεφάλαιο.
- Η επίθεση απέναντι στη Δημόσια εκπαίδευση, που βρίσκεται στο κέντρο της κυβερνητικής επέλασης και απειλεί με παραπέρα τραγική συρρίκνωση όλα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και με επαγγελματικό αφανισμό τους εκπαιδευτικούς. Η επικείμενη οριστική απόλυση των συναδέλφων της Β-θμιας αλλά και όλων των διαθεσίμων (σχολικοί φύλακες, διοικητικοί Πανεπιστημίων κ.λπ.) από την καλοκαιρινή διαθεσιμότητα, που είναι το πρώτο βήμα σε αυτήν την πορεία, αλλά και το εφαλτήριο για το ξεδίπλωμα των επόμενων αντιδραστικών σχεδίων.
- Το καθεστώς της σύγχρονης χούντας με κοινοβουλευτικό μανδύα που αποκαλύπτεται και εκδηλώνεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, με την απαγόρευση των διαδηλώσεων, με την αναίτια σύλληψη και προσαγωγή σε δίκη του συναδέλφου αγωνιστή συνδικαλιστή Παύλου Αντωνόπουλου, το χτύπημα με χημικά, ωμή βία και καταστολή κατά των καθηγητών στην διαμαρτυρία τους στα Τέμπη, τον τραυματισμό του συναδέλφου αγωνιστή συνδικαλιστή Γρηγόρη Καλομοίρη και την βιομηχανία των πειθαρχικών διώξεων κατά αγωνιστών, με πρόσφατη κραυγαλέα χαρακτηριστική περίπτωση της συναδέλφισσας προέδρου του συλλόγου Μολάων και αιρετού Λακωνίας Ελισσάβετ Παπαδοπούλου.
- Η αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση, ως η αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής επίθεσης, απέναντι στη Δημόσια Εκπαίδευση στην παρούσα φάση. Ως το εργαλείο για την προώθηση αλλαγών–τομών που αλλάζουν ριζικά το τοπίο στο σχολείο, ως το όχημα ενός μεγάλου διωγμού στην εκπαίδευση, της κινητικότητας, της διαθεσιμότητας και των μαζικών απολύσεων. Της προώθησης του φθηνού σχολείου της αγοράς, του κατακερματισμού, της κατηγοριοποίησης και της ταξικής διαφοροποίησης των σχολείων. Ως μέσο για τη χειραγώγηση, τον ιδεολογικό και πολιτικό έλεγχο του σχολείου και των εκπαιδευτικών από το κράτος σε συντηρητική και αυταρχική κατεύθυνση και τη μετατροπή του σχολείου, από κυψέλη συλλογικότητας και ελευθερίας, σε μια ζούγκλα ανταγωνισμού.
- Η λειτουργική ένταξη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας στην ενιαία επίθεση που δέχονται οι εκπαιδευτικοί και το δημόσιο σχολείο και η ακύρωση των αξιολογικών διαδικασιών στην πράξη ως σημαντικό μέρος του αγώνα μας για την υπεράσπιση των κοινωνικών και μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και, ως εκ τούτου, η ανάγκη απεύθυνσης του εκπαιδευτικού κινήματος και των συλλόγων σε όλους τους συναδέλφους και την κοινωνία για επαγρύπνηση, ενωμένη μάχη και συλλογική αντίσταση, για να μην περάσουν τα εφιαλτικά, για το μέλλον της Δημόσιας εκπαίδευσης, σχέδια του υπουργείου Παιδείας.
- Η δυναμική του κινήματος που ξεδιπλώθηκε και συνεχίζεται με την ακύρωση των σεμιναρίων της αυτοαξιολόγησης σε όλη τη χώρα ως ένα σημαντικό κι ελπιδοφόρο βήμα στη μάχη που διεξάγεται.
- Αναδείχτηκαν και αναταλλάχθηκαν επίσης, εμπειρίες και απόψεις και συμπεράσματα από τη δράση των συλλόγων όλο το προηγούμενο διάστημα στη μάχη για την αξιολόγηση, που το επόμενο διάστημα θα βρεθεί στην κορύφωσή της και έγιναν επισημάνσεις, από παρευρισκόμενους, για την ανάγκη συνολικοποίησης και όξυνσης της αντιπαράθεσης από την πλευρά του κινήματος με στόχο την ανατροπή κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και απεργιακή σύγκρουση με ορίζοντα το Μάρτη, που τελειώνει η διαθεσιμότητα και επίκεινται απολύσεις.
Στη σύσκεψη ακούστηκαν οι παρακάτω προτάσεις κοινής δράσης που απευθύνονται στους συλλόγους:
- Να συνεχιστεί η συλλογή των υπογραφών των συναδέλφων από κάθε σχολείο ενάντια στην αξιολόγηση κάτω από τα κείμενα της ΔΟΕ και των Συλλόγων, με βάση και τις αποφάσεις κάθε συλλόγου, ώστε να να επιτευχθεί η συμμετοχή στην αποδοκιμασία και απονομιμοποίηση των κυβερνητικών επιλογών από τη συντριπτική πλειοψηφία των μάχιμων εκπαιδευτικών.
- Να γίνει κοινό κάλεσμα των συλλόγων, ώστε οι συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων σε κάθε σχολείο, να επαναβεβαιώσουν την αρνητική απόφαση που πήραν την άνοιξη του 2010 για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και ως εκ τούτου να μην προχωρήσουν στις ενέργειες που αναφέρει η τελευταία εγκύκλιος, δηλαδή στη διαδικασία αποτίμησης των 15 δεικτών ποιότητας, να μη συμμετέχει ΚΑΝΕΙΣ εκπαιδευτικός στις ομάδες εργασίας, στη διαμόρφωση σχεδίων δράσης καθώς και την υποβολή οποιασδήποτε έκθεσης αξιολόγησης του σχολείου.
Ως σχέδιο πρακτικού του συλλόγου διδασκόντων προτάθηκε το παρακάτω:
« Ο Σύλλογος Διδασκόντων του …………………… Δημοτικού σχολείου δηλώνει ότι είναι αντίθετος με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων.
Η αξιολόγηση δεν υπηρετεί την προώθηση των σύγχρονων μορφωτικών, εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών αναγκών των μαθητών, δε στοχεύει στην καλυτέρευση του εκπαιδευτικού για να ανταποκριθούν σ’ αυτές. Το σχολείο που διαμορφώνεται, μέσω και της αξιολόγησης, οδηγεί στην υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών, την υποτάσσει στους δείκτες της αξιολόγησης, στη συρρίκνωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου, επιδιώκει και θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών, και τη χειροτέρευση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών. Δεν θέλουμε σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων, το δικαίωμα στη μόρφωση πρέπει να είναι ενιαίο για όλα τα παιδιά.
Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση την απόφαση του σωματείου μας και του κλάδου μας, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας, κανείς εκπαιδευτικός δεν επιθυμεί να συμμετέχει στις ομάδες εργασίας και ως εκ τούτου δε συγκροτούμε τις ομάδες εργασίας.»
- Η έκδοση κοινής αφίσας των συλλόγων, για την εναντίωση στην αξιολόγηση, την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης και την κατάργηση μορφωτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων (την πρόταση αυτή ανέλαβε να στείλει ο Σύλλογος Αθηνά)
- Η έκδοση κοινής επιστολής προς την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τους γονείς για τα ζητήματα της αξιολόγησης και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και της ανάγκης κοινού μετώπου αντίστασης ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια (Την πρόταση ανέλαβε να στείλει ο σύλλογος Αριστοτέλης)
- Μάχιμες, εκδηλώσεις των συλλόγων (κατά τόπους ή κεντρικά) για την αξιολόγηση, που θα προωθούν την καμπάνια των σωματείων και με προτάσεις που θα αναπτυχθούν και θα διατυπωθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.
- Να προχωρήσει στους συλλόγους κύκλος ΓΣ όπου με συλλογικό τρόπο θα συζητηθούν όλα τα μέτρα ενάντια στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση καθώς και η προετοιμασία της αναγκαίας αγωνιστικής απεργιακής σύγκρουσης.
- Αναδείχτηκαν επίσης τα ζητήματα των συγχωνεύσεων που «ανοίγουν» από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα με προμετωπίδα τα συστεγαζόμενα σχολεία, τα σημαντικά κενά δασκάλων και νηπιαγωγών (μόνο η Αν. Αττική έχει 31 κενά δασκάλων) καθώς και τα μεγάλα κενά ειδικοτήτων, το myschool και η παρέμβαση που έχει γίνει από την αρχή προσωπικών δεδομένων, το μεγάλο ζήτημα της υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων κ.α.
- Τέλος, στη συνάντηση εκτιμήθηκε η ανάγκη για παραπέρα προώθηση της κοινής δράσης και του συντονισμού των πρωτοβάθμιων συλλόγων. Γι’ αυτό αποφασίστηκε να σταλεί το Δελτίο τύπου για το συντονισμό και τη συμμετοχή στις δράσεις που προτείνονται σε όλους τους συλλόγους και να προχωρήσουν οι σύλλογοι, στο επόμενο διάστημα σε νέα συνάντηση συντονισμού στις 5 ή 6 Φεβρουαρίου, για την ανάπτυξη των αγώνων, στην οποία να καλεστούν και οι ΕΛΜΕ του λεκανοπεδίου.